Veckodag: Vissa Söndagar
Åldersgrupp: Alla åldrar
Kontaktperson: Anders Fhager, 073-0801257
Grön Kyrka

Grön kyrka är ett nätverk för kyrkor och församlingar som vill ta några steg till mot en hållbar värld. Det är Sveriges kristna råds arbetsgrupp för miljö och klimat, med representanter för alla kyrkosamfund i Sverige, som står bakom Grön kyrka och har ett övergripande ansvar för Grön kyrkas idé.

Hagakyrkan beslutade vid årsmötet i februari 2022 att bli en Grön kyrka. När en församling blir en Grön kyrka finns det ett antal punkter som församlingen ska göra. I Hagakyrkan har vi beslutat att arbeta med de olika delarna på det här sättet:

• Vilja ta ytterligare steg i församlingens arbete med miljö och klimat inom de områden som ligger församlingen närmast. I Hagakyrkan har vi inlett en studiecirkel kring miljö och klimat där möjlighet ges att delta aktivt. Dessutom fortsätter vi att jobba med rättvisefrågor genom t.ex. Fairtrade.
  • Konkretisera sitt engagemang för miljö och klimat genom någon aktiv handling eller beslut. I Hagakyrkan ska engagemanget för miljö och klimat genomsyra handling och beslut i alla råd och grupper. Alla råd och grupper får i uppdrag att ta fram förslag på vad de kan bidra med.
  • Arrangera eller delta i de nätverksträffar som arrangeras i dess närhet. I Hagakyrkan har vi bildat en grupp för Grön kyrka där medlemmarna och andra intresserade kommer att delta i träffar med andra församlingar i Örebro. En uppstartsträff hölls i mars 2022.
  • På olika vis och efter församlingens förutsättningar agera för bättre miljö och klimat i sitt närområde. En möjlighet kan vara att församlingen försöker påverka lokala politiska beslut som rör klimat och miljö.
  • Be för andra Gröna kyrkor i deras arbete. För Hagakyrkan innebär det att vi i samband med gudstjänst ber för klimat- och miljöfrågor i stort och för andra Gröna kyrkors arbete.
  • Regelbundet hålla sig uppdaterade om vad som händer på gronkyrka.se och i nyhetsbreven som skickas ut. I Hagakyrkan underlättar vi detta genom en notis i varje församlingsblad samt information på anslagstavla i kyrkan.

Mer information om Grön kyrka finns på gronkyrka.se

Studiecirkel
I Hagakyrkan har vi startat en studiecirkel kring miljö och klimat där alla intresserade kan delta. Studiecirkelns upplägg utgår från fem B:n (Biffen, Butiken, Bilen, Bostaden och Börsen) där vi som individer och som församling kan bidra till en mer hållbar värld. Vi kommer att fokusera på en aspekt i taget och inleda med ett par diskussionsträffar kring varje tema och därefter avsluta med en utmaning på temat. Inför diskussionsträffarna kommer vi att ta fram förslag på material som kan läsas, lyssnas på eller tittas på, så att var och en kan välja på vilket sätt den vill ta till sig information. Det finns inte exakt samma material i de olika formerna men eftersom temat är detsamma kommer vi ändå kunna ha en gemensam diskussion, kanske ur lite olika perspektiv.

Den första aspekten vi har valt att fokusera på är Butiken – dvs. konsumtion. Nästa träff äger rum söndagen den 19 maj 2022 vid kyrkfikat. Inför denna träff uppmuntras deltagarna i studiecirkeln att läsa, lyssna på eller titta på något eller några av de föreslagna materialen.

Se studiematerial här

Församlingsutmaning

Mot slutet av varje tema i studiecirkeln kommer vi också ha en utmaning för att utmana oss själva att ta ytterligare steg i klimatarbetet. Den första utmaningen är:

Köp något på second hand och ge bort i present!

En allt större del av människans klimatpåverkan kommer från vår konsumtion. Det är svårt att köpa nyproducerade saker på ett helt igenom miljövänligt sätt och en enkel lösning kan därför vara att köpa det man behöver second hand - i en secondhandbutik eller från en privatperson. I Sverige skänker vi idag ungefär fyra gånger mer till second hand än vad vi köper. För att göra vår konsumtion mer klimatvänlig behöver normen förskjutas så att det blir "fint" att köpa begagnat och lika "fint" att få något begagnat.

Här kommer förslag på ställen där du kan köpa begagnade saker, både lokalt och på nätet:

Blandat utbud och blandade målgrupper

• Byt! Tybergs gränd 6 (Skepparegården i Wadköping)
    Maj-aug mån-sön 11-17, sept-april tis-sön 11-16
  • Erikshjälpen, Åbyvägen 1
    Tis-tors 12-18, lör 10-15
  • Ge för livet City, Gamla gatan 6
    Tis-fre 10-17, lör 10-15
  • Ge för livet Nasta, Nastagatan 20
    Tis, tors 12-18, lör 10-14
  • Myrorna, Hagagatan 51
    Mån-fre 10-18, lör 10-16, sön 12-16