Vad är väl en gala i Manta?
Publicerad 2022-12-09 av Anna Lena Evehäll
 

Jag tänker på orden ur Askungen kl 15.00 på TV på julafton. ”Vad är väl en bal på slottet?” Hon ser med längtan ut mot det upplysta slottet där hon går och sopar där hemma. Meningen kom för mig när jag tänker på en kväll i Ecuador där jag och Jonas fick frågan ”vill ni följa med på galakväll i Manta?”.

Vår första tanke var: hur klär man sig för en galakväll i Ecuador? Har vi ens kläder för detta? Så i vår bästa blus och bästa skjorta följer vi med till stranden vid havet i Manta där uppklädda människor strömmar till. Staden Manta fyller i år 100 år och staden väljer då att uppmärksamma civilsamhället med en galakväll och medaljutdelning. Vi är tillsammans med Andrea Hermansson och Paola Delgado från ”Vingar till frihet” som nominerats av ett företag de jobbar med kring att uppmärksamma frågan om våld i nära relationer. Företaget har bett projektet jobba med deras anställda kring frågorna, rusta deras anställda för att inte gå in i, kunna lämna våldsamma relationer. Enligt uppgift möter 75% av kvinnorna i Ecuador våld i hemmet från närstående.

På podiet i Manta väntar dignitärer såsom borgmästaren, hans hustru, biskopen, kändisar och politiker med uppgift att dela ut medaljer och säga några varma ord, tacka civilsamhället för deras insats i staden Manta. Det är uppträdande sång och dans, en riktig galakväll i Manta. Ett sätt bland flera att göra projektet ”Vingar till frihet” känt i närområdet, ett av de sociala projekt Pacto-kyrkan i Ecuador verkar i – allt för sin stad, sin provins, sitt lands bästa! En av kyrkans många uppdrag här som där.

                                                                                Anna Lena Evehäll

Arkiv
"Jag har aldrig fått se hans ansikte..."
2024-04-03 av Anna Lena Evehäll
Berättelsen
2024-03-26 av Peter Lyxell
Tystnad
2024-02-29 av Anna Lena Evehäll
Lista äldre inlägg