Maska för maska - En Gud som ler
Publicerad 2023-06-01 av Anna Lena Evehäll
 

Det är torsdag och Sticka&Skicka möts för terminsavslutning i Hagakyrkan. Serveringslokalen fylls med kvinnor. De bär kassar, väskor - den ena väskan större än den andra. Ett av borden fylls med hemstickade filtar, tröjor, mössor och bodies. Tvålar, lakansblöjor och små leksaker ligger där också. Under terminen har denna stora grupp kvinnor mötts varannan vecka, de samtalar, stickar, fikar och packar babypaket. Babypaketen skickas via organisationen Human Bridge ut i världen till nyförlösta mammor. De får ett paket med sig hem efter förlossningen.

Sticka&Skicka får även in lite större tröjor och mössor, stickade av flitiga händer runt om Örebro, och ut i Närke. De passar inte en nyfödd. De går vidare till en församling i Kungsör som har ett arbete och kontakter i Belarus (Vitryssland). Alldeles nyss har en sändning gått till Kungsör för vidare transport. Inget förfars. Allt går vidare till människor ute i världen.

Denna gång fick Sticka&Skicka en utmaning med sig. I Belarus har man kontakt med både barnhem och äldreboenden. Äldreboende är ofta dåligt utrustade, pensionerna små. Det finns behov av stickade ylleplagg i form av yllesockar, mössor, pulsvärmare, sjalar. De äldre fryser när vintern kommer. Resurserna är små. Efter informationen i dagens samling börjar kvinnorna i Hagakyrkan dela stickbeskrivningar på just det som efterfrågas. Yllegarner plockas fram. Man byter information kring beskrivningar. Vad som går lätt och är roligt att göra, hur mycket garn går det åt. Ivern känns i rummet.

Tänk att det finns människor som är beredda att förändra världen, villkoren för världens nyfödda och äldre maska för maska. Så mycket kärlek och värme läggs ner i det som ska vidare. I Babypaketet finns en liten informationslapp, en hälsning från Haga ut i världen. Kärlek - från kvinna till kvinna, till män, unga och gamla. Det är något djupt berörande att se och få uppleva. Jag hinner tänka "Ett par pulsvärmare borde jag väl kunna göra ändå?" Jag hinner oxå tänka "Här blir kärlek handling!". Det är fint att få vara med i en rörelse som maska för maska förändrar välden! Jag tror Gud ler! 

/Anna Lena, pastor

Arkiv
"Jag har aldrig fått se hans ansikte..."
2024-04-03 av Anna Lena Evehäll
Berättelsen
2024-03-26 av Peter Lyxell
Tystnad
2024-02-29 av Anna Lena Evehäll
Lista äldre inlägg