Kvinna till kvinna
Publicerad 2018-02-20 av Anna Lena Evehäll
 

En förmiddag kommer det damer till kyrkan, var och en bärandes på en liten väska. Ur väskorna sticker det upp garntåtar, stickor och färdiga samt halvfärdiga alster. Det är Sticka & Skicka som möts var fjortonde dag. Jag går runt och kikar på vad de gör. De stickar filtar, ullbyxor och tröjor. Små, små tröjor som ska passa en nyfödd. De har sytt tygblöjor, tvättlappar, kommer med en body och tvålar. Allt packas i fina stickade filtar och sätts ihop med några säkerhetsnålar. Det är babypaket som kommer att skickas ut i världen. Och någonstans kommer en nyförlöst mamma att få ett babypaket att ta med sig hem.

Kvinna till kvinna kan man kalla det. För en nyförlöst mamma någonstans i världen är det kanske det enda hon har att klä sin lilla unge i. Det är nästan svårt att ta in att livet som nyförlöst mamma kan vara så olika i vår värld. Livsvillkoren är helt olika. Utsatthet är vardag för så många kvinnor. Ett babypaket från Haga kan betyda skillnaden i vår värld. 

Jag stryker med handen utmed en av filtarna, den är stickad med sån omsorg. Den bär en liten virkad blomma mitt på. En enkel dekoration som är gjord med värme. Från hjärta till hjärta. Och en säkerhetsnål kan betyda skillnaden för någon. Den kan vara guld värd när man behöver en säkerhetsnål. Jag hinner tänka: Gud välsigna den lilla som kommer att svepas in i den här filten. Välsigna och bevara mamman. Tack att de båda har överlevt så här långt! Vem vet hur långt liv den nyfödde kommer att få? Barnadödligheten är hög i delar av världen!

Från kvinna till kvinna. Från hjärta till hjärta. Med hjärta till hjärta. Ingen kan göra allting, men alla kan göra någonting. Det värmer mitt hjärta när jag ser kvinnornas engagemang. Gud välsigne dessa flitiga händer, hinner jag tänka. Och de står i en god tradition. En lång tradition. Att bidra till en bättre värld för den nyfödde och hans/hennes mamma. 

Anna Lena Evehäll

Arkiv
Vem är Jona?
2024-01-24 av Anna Lena Evehäll
2024-01-19 av Anna Lena Evehäll
Advent
2023-11-29 av Anna Lena Evehäll
Lista äldre inlägg